9 Ocak 2015 Cuma

Gezginlerin Ruhu Prag...Bölüm_1_


    Her gezginin yolu mutlaka en az bir kez Prag' dan geçer. Hayalci Gezgin olur da Prag' ın bir sürü güzel özelliği yazılmadan, gezilmeden, yaşanmadan bir kenar da kalır mı hiç... Dünya' nın en güzel, çok seveceğiniz yapıları, mimarisine hayran kalacağınız binaları, yaşayan bir ruhu olduğuna sizi sıkı sıkıya inandıran sokakları gördüğünüzde bu şehre kesinlikle tekrar geleceğim diye düşünmekten kendinizi almayacaksınız...
    Hayalci Gezgin bakalım Prag hakkında neler anlatacak; Çek Cumhuriyeti;1918 de Çekoslavakya' nın, 1993 yılında Slovaklarların kendisinden ayrılmasıyla oluşan bir ülke ve Prag' da buranın başkenti. Çek Cumhuriyeti diğer komünizim politikası ve tarihine maruz kalan ülkeler gibi yerinde saymak yerine, batılaşması çok kısa bir zaman alarak popüleritesini bir hayli arttırmış. Bir çok mimarinin sentezleştiği kentte; Rönesans, Barok dokunuşları arasında Gotik yapılara da rastlamanız size sürpriz olacaktır. Alış veriş tutkunları için PARİSKA caddesi, hemen hemen dünyaca ünlü tüm markaları bulacağınız, renkli vitrinlere ev sahipliği yapıyor.
    Prag kenti İkinci Dünya Savaşı' ndan hiç nasibini almamış, bu yüzden tüm tarihi mimari yapıları tüm heybetleriyle devamlılıklarını sürdürüyor. Prag kentine sayıları yüzleri bulan muazzam yapıları yüzünden "Yüz Ruhun Kenti" deniliyormuş.
    Bu kente gelen her gezginin gittiği ve görmesi gereken yer; Charles Köprüsü (Charles Bridge). Hayalci Gezgin' in de sizlere önerisi bu, 1357 yılında inşaasına başlanan ve yapımı tam 50 yıl süren, üzerinde 30 tane farklı heykelin bulunduğu, 515 metre uzunlukta olan muhteşem yapıyı kesinlikle görmeniz ve fotoğraflamanız. Charles Köprüsü; Kral 4. Karl' ın eseri diyebiliriz. Kendisi bir Bohemian Kral olarak bilinen 4. Karl, aynı zamanda Orta Avrupa' nın en eski üniversitesi sayılan Karlovy Üniversitesininde başyapıtıdır.
    Eski çizgi filmlerde gördüğünüz tarzda bir görüntü ile görsel hafızanız Astronomik Saat Kulesi gerçekten çok muazzam. Her saat başı dinamik bir şekilde, İsa' nın 12 havarisini simgeleyen kuklalar açılan pencereden çıkarak, geçişlerini gerçekleştiriyorlar. Bunu görebilmek için tüm gözler her daim saatte.
    Kenti iki yanına alarak tam ortasından bölen Vltava Irmağı' nda gezi botları ile gezerek, hem şehri panaromik olarak görüp, dilediğiniz gibi fotoğraflayabilir, hem de hayran hayran gezi botlarını takip eden beyaz kuğulara ekmek atabilirsiniz. Her saat tekrarlanan bu bot turlarını kesinlikle kaçırmayın. Tam gün batımına denk getirin turunuzu ya da akşam tekrarlayın, Prag' ın ışıklarının yanmaya başladığı saatlerde görüntüsü bir harika, hayallerinizin ötesine dokunan bu yerde, aşıklar şehrindesiniz...
    Avrupa zamanın ilersine geçip, tüm ülkeri kendilerini her daim yenilemiş. Bu yüzden Avrupa' nın bir sürü ülkesinde "Stare Mesto" dedikleri "Eski Kent Meydanı" vardır. Prag' ın eski kent meydanı belki bunlar arasında gördüklerinizin en güzeli olacaktır. Meydan her dem kalabalık işte az önce bahsettiğim Astronomik Saat Kulesi de bu meydanda yer alıyor. Ayrıca buranın bir diğer güzel yapısı da Nort Dame de Tyn Katerali olarak biliniyor. Bu tarihi eser Prag' ın gotik yapılarından biri, farklı farklı kuleler yükseliyor katedralde ve bu kuleler inanca göre Dünya üzerindeki dişiliği ve erkekliği simgeliyorlarmış...
    Bu güzel kente geldiğiniz kendi yaşam tarzınıza uymayan yiyeceklerle karşılaşabilirsiniz. Hayalci Gezgin olarak uyarmam gerekirse; Prag' ın geleneksel yemekleri ve bir çok et yemeklerinde de bulunduğu gibi domuz etidir. Az önce anlattığım Eski Kent Meydanı' nında tavuklu makarna yiyebilirsiniz. Bira sever gezginler için bilecekleri gibi Çek Birası Dünya' da üne sahip olduğundan denemeden dönmeyin. Gece hayatı ise capcanlı, rengarenk, eğlence için tercih edebileceğiniz bir çok mekan var. Gece klüpleri nispeten mafya mekanları bu yüzden olaylara karışmamanız sizin için daha iyi olacaktır.

Çek Cumhuriyeti Vize Başvuru Şartları ve İşlemleri için BURAYA TIKLAYINIZ 
 

1 yorum: