29 Ocak 2015 Perşembe

Romeo ve Juliet in Aşklarının Şehri; Verona...

    Bence İtalya' yı ne kadar anlatsak yetmez, şehirleri, sokakları, mimarisiyle ve hoş Akdeniz iklimiyle tam yaşanası geliyor insana. Bir çok insanın ziyaret ettiği Juliet in Evinin bulunduğu ve muhteşem bir tarihi olan şehir Verona.
    İtalya nın kuzeydoğusunda kalan Veneto bölgesinde bu güzel Verona ili. Kültürü, tarih, ve mimarisi ile herkesin gidip görmesi gerektiği ve son derece de romantik mi romantik bir yer. Yıl içinde, bir kaç önemli uluslararası fuarı ağırlıyor Verona ayrıca bir de Romalılardan kalma muhteşem Antik Tiyatrosunda opera ve tiyatro oyunları düzenleniyor. Burayı her yıl 50 binden fazla kişi ziyaret ediyor ayrıca dünyaca ünlü çoğu şarkıcı ve müzisyenlerin coşkulu konserleri burada düzenleniyor. Her halde orada oyun izlemek ya da müzik dinlemenin keyfi bambaşkadır. Bu kadar eski bir tarihe tanıklık etmiş şehir elbette Unesco Dünya Mirasları Listesinde yer alıyor.
    Verona' ya geldiğinizde sanki zaman tünelinin ortaçağ ucundan çıkıp buraya gelmiş gibi hissedeceksiniz. Şehir öylesine el değmemiş duruyor ki. 1117 deki büyük depremde Roma Dönemi binalarının çoğunun yıkılması, Veronalıları tarihi yad edip binaları tekrar asıllarına uygun inşaa ederek kültürlerini korumaktan alı koyamamış.
    Ve tabiki en önemlisi Shakspeare in oyunlarına konu olmuş iki gencin; Romeo ve Juliet in aşklarının doğduğu şehir Verona aşkların bir başka yaşandığının somut kanıtı belki de... Juliet in evi burada bulunuyor. Taş kemerli dar sokaklardan geçerek bu evin muhteşem bahçesine ulaşıyorsunuz. Bahçede Juliet in bronz heykeli ve eve sonradan eklenen şirin balkonu görebilirsiniz. Ayrıca  müzeye dönüştürülmüş evi gezmek isterseniz, 6-7 euro civarı bir ücretle 4 katlı bu evi gezebilirsiniz. Verona' da her yıl 16 Eylülde Juliet in doğum günü kutlanıyor. Yılın çoğu döneminde Juliet in evinin bulunduğu alanda çoğu kadınlardan oluşan, turist kalabalıklarına tanık olabilirsiniz. Bu kişiler hem ziyarete geliyor, hem de aralarında bulunan bazılarının unutamadıkları aşkları var. Bu kadınlar unutmadıkları aşklarına adanmış mektuplar yazarak, Juliet in avlusunun duvarlarına asıyorlar. Ve Juliet Klübü adında gönüllü bir organizasyon bu mektupları toplayarak, gönüllü sekreterler olarak hepsini cevaplandırmaya çalışıyor. Bu simgeleşmiş olay Juliet hiç yaşamamış olsa dahi Verona' yı aşk şehri kılıyor... Son olarak bu konuda eklemek isterim ki kitabını okuyamayıp, filmini izlememiş olanlar için, "Julietten Mektuplar" isimli kitap da bundan esinlenerek kaleme alınmış eğer filmini de izlerseniz, Verona' nın güzel sokaklarını da görmüş olursunuz.
    Şimdi biraz da gezebileceğiniz diğer yerlerden bahsedeyim: Arco di Gavri, burası M.Ö. 1. yüzyılda inşaa edilmiş Zafer Takı, Zamanın Antik Roma Döneminde şehrin o zamanki ana caddesi üzerine yapılmış. ancak Napolyon un askerleri tarafından yıkılan Zafer Takı 1932 yılında tekrar inşaa edilmiş. Yine yapımı aynı dönemlere denk gelen, Roma Tiyatrosunu gezebilir ve tarihi sur kapısını görebilirsiniz. Roma Dönemine ait bir hristiyan kilisesi olan Santa Apostoli Kilisesi ni görebilirsiniz.
    İçinde çok önemli ve değerli arkeolojik kazı ürünleri barındıran Doğa Tarihi Müzesi ni ve içinde güzel sanat eserleri ile heykelleri sergilenen tarihi kale olan Castelvecchio Müzesi ni mutlaka görün.
    Burası tarih ve kültür açısından zengin bir şehir olduğu için gezinizi günü birlikte ayarlayıp, başka bir şehre geçebilirsiniz. Aksi taktirde canlı gece hayatı arayanlar için çok da uygun değil. Fakat konaklamak isteyenler de ana meydan olan Piazza Bra Meydanı çevresinde ya da buraya yakın konumda konaklama yerlerini tercih edebilirler.
    Yiyecek, içecek konusunda aç kalmayacağınız kesin. Çünkü zaten İtalyan damak tadı bizlere çok uygun olduğundan dolayı, Bra meydanında bulunan restoranlarda yiyebileceğiniz gibi, Castelvecchio ya giderken sol tarafta kalan Trattorio lardan pizza, çörek ve birbirinden güzel hamur işini görüp, seçerek de alabilirsiniz.
    Verona daki güneşli bir gününüzü böyle dolu dolu geçirmek bence harika olacaktır. Hem İtalya tatiline gelip, hemde böyle güzel bir yeri gezmeyi de aradan çıkartmak gerekir.

İtalya Vize Başvurusu ve Bilgi Almak için BURAYI tıklayın...



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder