22 Şubat 2015 Pazar

Fransa daki Bir Yemek Klasiği

    Fransa nın farklı ve Dünyaca ünlü bir yemek kültürü var. Damak zevklerine hitap eden ürünler ve yemekler, çiftçilik ve hayvancılığı meslek edinmiş Güney Batı Fransa da bulunur. Kral IV. Henry bir sözünde "Harika yemek ve şaraplar dünyayı cennete çevirir" demiş.
    Ülkemizde neredeyse bulamayacağımız ürünler bunlar örneğin; Preriguex Trüf Mantarı, leziz Marmande Domatesi gibi. Dünya nın pahalı Bordeaux Şarapları ve ünlü Armagnac  ve Foie Gras da Fransa kökenli el yapımı ve özel yetişmiş ürünlerle elde ediliyor ve bir bakıma aile mesleği.
    Foei Gras yemeği ördek veya kaz ciğerleriyle yapılan "yağ başlamış ciğer" anlamı taşıyan lezzetli bir yemektir. Bu leziz yemek Eski Mısır Dönemi ve Roma Dönemlerinden beridir çok özel bir öneme sahip ancak bu lezzeti yakalamak için kullanılacak ördek veya kazları bir ay boyunca sistemli bir halde beslenmesi ve kilo aldırılması gerekiyor. Amerika da olsun, Avrupa da olsun kaz ciğerinin çok önemli bir yeri vardır. Fakat bu önem Fransa da tamamen baş tacı yapılan ve neredeyse en az Victor Hugo gibi beğeni gören vir yemek sayılır. Her gastronomun kaz ciğeri hakkında farklı bir fikri vardır ve hep tartışma konusu olmuştur. Kimine göre en kaliteli kaz ciğer kuzey taraflarından yani Strasbourg ve Alsace den alınabilecek gibi yağlı ve trüf mantarı ile marine edilmiş oluyor. Ancak güneyde ise bence daha iyi çünkü işlenmiş ciğer ızgarada da yapılabilecek cinste ve sanırım daha az kalorili olur.
    Ve o lüks restoranlarda bu özel yemeğin yanında tüketilen muhteşem lezzet Dünyanın en pahalı brendilerinden sayılan, Armagnac... Fransız konyağı klasik hazmettirici içki niteliğinde olurken aynı şekilde Armagnac da bu kategoride yer alır. Ancak bu iki içki diğer anlamda birbiriyle kıyaslanamaz. Armagnac Brendisinin Ortaçağ dan bu yana iyileştirici bir etkisi olduğu biliniyor. En popüler devrini; 16. yüzyılda tüketimde modaya dönüşmesinden sonra ticarileşerek 19. yüzyılda tamamen popüler olmuştur.
    Armagnac ve Konyak hem üzüm ve toprak türleri hem de yetiştirme, karıştırma ve damıtım yöntemleri, gerekse aromaları, tatları, dokuları konusunda birbirlerinden oldukça farklıdırlar. Konyak (Gognac) iki kez damıtılırken, Armagnac tek sefer olarak damıtılır. Kalitesi ve doku uyumunu anlayabilmek için iyi yapılmış bir yemeğin üzerine tüketilmelidir.
    Yolunuz Güney Batı Fransa ya düşerse bu mutlaka denenmesi gereken bir lezzettir. Özel olarak yetiştirilen ve çam ve meşeler arasında yetişen üzümler, yaz güneşi altında ısınıp, olgunlaştıktan sonra özenle toplanarak üretimde kullanılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder