9 Şubat 2015 Pazartesi

Şubat Ayı Festivalleri; Rio Karnavalı...

   Geçen paylaştığım şubat ayında gerçekleştirilen New Orleans Mardi Gras Festivalinin ardından bugün paylaşacağım Rio Karnavalı da şuvat ayı sonlarında düzenlenmektedir. Ancak adını tüm dünyaya duyurmasıyla ve Brazilyalı kadınların Samba Danslarıyla sanırım diğer festivallere göre daha avantajlı konumda ve bir çok turistin akınına uğrayan bir karnaval.
    Rio Karnavalı nın ilk düzenlenme sebepleri ortaçağın başlarına dayanıyor. 40 günlük bir zamanda süren Büyük Perhiz in başlamasından önce, büyük bir ziyafet verilirmiş sonrasında Portekiz kolonisi olan Brezilya nın, Amerikan kültürü ile sentezlenmesi sonucu olay kutlamalara doğru bir dizi evrim geçirmiş. Günümüzde ülkeye binlerce turist çeken, tamamen ranta ve eğlenceye dönüşmüş, artık Hristiyanlıkla ve onun gelenekleriyle hiçbir ilgisi kalmamış durumda. Rio Karnavalı na gidemeseniz bile oradaki şenliklere gerek fotoğraflardan, gerekse karnaval videolarından tanık olabilirsiniz. Karnaval olayı bir tezat, bir kesim çok seviyor ve eğlenceli buluyorken diğer bir kesim iğrenç buluyor ve sapkınlık olarak görüyor. Sonuç olarak orada düzenlenen festival zaten fakir olan Brezilya ya biraz olsun destekler durumda. Bir hafta sonu boyunca cuma akşamından pazar gecesine dek geçit düzenleniyor ve bunun en ünlüsü de Sambodromo.

    Eğer sizde Rio ya doğru yolculuk yapıp bu festivale katılmak istiyorsanız, konaklama yerini aylar öncesinden ayırtmanızda fayda var. Karnavalda geçit yapanların çoğu aslında samba okulları ve bunların öğrencileri. Herkes kendince yeteneklerini sergiliyor ve karnavala ayak uyduruyor. Ama aslında bunun altında bambaşka bir gerçek daha yatıyor. Samba Okulları aslında karnaval boyunca birbirleriyle yarışıyor ve karnaval bitiminde biri birincilik ödülü kazanıyor. Bu ne işlerine mi yarıyor işin özü şu; Rio da popüler ancak illegal olan, üzerinde hayvan resimlerinin bulunduğu bir takım kartlarla oynanan bir oyun var ismi; jogo de bicho ingilizce ise the animals game deniyor. Bu oyun sokak aralarında, merdiven altlarında, kuytu köşelerde oynanabilen bir oyun. Ama fakir halkın üçe beşe oynadığı bu oyunu, zengin para babaları da çok seviyor ve tabiki parsayı onlar topluyor ve bu zengin adamların çoğunun dans okulları var. Rio Karnavalına katılan dans okullarının sahipleri rüşvetler vererek birincinin kim olacağını geçit törenlerinin çok öncesinden belirliyor, karnaval birincisi olunca da çok yüklü miktarda para kazanıyor. Böylelikle okul sahipleri Jogo de Bicho kumarından kazandıkları karaparaları aklamak için Rio Karnavalını kullanmış oluyorlar.
    Şimdi gelelim kostümlere, pırıltılı, şıkırtılı binlerce kostümü tasarlayabilmek için bir çok tasarımcı çalışıyor. Sırf kostümler bitmiyor, önemli olan bir tema oluşturmak, kostümler, arabalar her şey bir temayı yansıtmalı ve tasarımcılar bunlar için saatlerini, günlerini harcıyorlar. 
    Rio Karnavalına katılacaksanız festivaldeki enerjiyi kaybetmemek ve çok eğlenebilmek için öncesinde iyi dinlenip gelin derim. Festival sonrasında da Rio da gezilecek görülecek pek çok yer var. Portekizce konuşulan bu ülkede biraz bu dili konuşabiliyorsanız şanslısınız demektir. Teleferik sistemi ile Sugar Loaf tepesine çıkabilirsiniz, buradan tüm Rio de Janerio manzarasını kuş bakışı olarak görmeniz mümkün. Cristo Retendor yani dev İsa heykelinin bulunduğu tepe ise 771 metre yükseklikteki Corcovado Tepesi, buraya sadece 2 vagonlu bir tren ile ulaşım sağlanıyor.
    Şehri yorulmadan, tepeden gezmek isterseniz 7 dakika civarı süren ve 80$ civarı olan helikopter turlarını da tercih edebilirsiniz. Ve tabiki hazır Güney Amerikaya gelmişken Rio de Janerio nun ünlü plajlarını ziyaret etmeden dönmek olmaz. Atlas Okyanusunda yüzmenin muazzam keyfini başta mehşur Copacabana Plajı olmak üzere hepsinde yaşayabilirsiniz.
    Rio de Janerio nun en tehlikeli bölgelerinden biri Favella. İlle de gezeceğim derseniz maksimum derecede dikkatli olmanız gerekiyor. Favella bölgesi varoşlar olarak da tabir edebileceğimiz, çok fakir halkın yaşadığı yerler. Çoğu Favellaya Brezilya Polisi bile pek uğramazken bence pek de ziyaret edilesi görünmüyor doğrusu.
    Türkiye ye vize uygulamayan Brezilya ya gidebilmek için sizi Arjantin üzerinden aktarmalı uzun bir uçak yolculuğu bekliyor. Ayrıca mesafeden dolayı pahalı olan uçak bileti ücretlerinin, hazır gitmişken biraz uzun süre kalarak hakkını vermenizde fayda var... 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder