11 Şubat 2015 Çarşamba

Şubat Ayı Festivalleri; Venedik Karnavalı...


    Merhabalar, Şubat ayında Dünyada birbirinden güzel festival ve karnavallar gerçekleşiyor; bunlardan biri de benim en favori festivalim, Venedik Karnavalı. O kostümler, maskeler, sanki insana hiç bitmeyen 18. yüzyıl balolarındaymış gibi hissettiriyor.
    Bu yıl 31 Ocak- 17 Şubat tarihleri arasında düzenlenen Venedik Karnavalı birbirinden güzel, rengarenk ve nostaljik sahnelere ev sahipliği yapıyor. Venedik Tatili ya da gezisi düşünüyorsanız işte bence yılın tam bu zamanı gidilip, yıllarca süregelen bu güzel geleneksel festivali yerinde yaşamalısınız. Sizde bu Karnavalda maskeler ardında istediğiniz kostümle kalabalığa karışıp, doyasıya eğlenceyi bu atmosferde yaşayabilirsiniz. Her ne kadar kostümler 1800 lü yılları simgeliyosa bile ilk Venedik Karnavalı nın düzenlediği tarih 1162 senesine dayanıyor; o sene Venedikliler kazandıkları savaşı coşkuyla kutlamak istedikleri için böyle bir eğlence düzenliyorlar ve o günden yüzlerce yıl sonra bile coşkuları diğer kuşaklara atlayarak geleneksel bir karnavala dönüşüyor.
    Venedik te maskelerin apayrı bir yeri ve önemi var. Zaten Venedik ile ilgili yazımda da giderseniz hatıra olarak duvarınıza birbirinden güzel maskelerden alın demiştim. İşte Venedik Karnavalı nda da maskeler yine ön planda. O kadar yaratıcı fikirlerle dizayn edilmiş ki hem maskeler, hem de kostümler inanılmaz bir uyum içerisinde. Maskeler aslında tarihi döngü içerisinde geçmişte herkesin eğlencelerde, balolarda ve festivallerde takması, kişiyi tanınmaması açısından özgürleştiriyor, ayrıca toplumsal sınıf ayrılıklarını da otomatikman ortadan kaldırıyor. Herkes kendi oluyor fakat aynı zamanda da sınıfları ya da fakirlik zenginlik derecelerine göre yargılanmıyorlar.<     Venedik Karnavalı peşinde bir çok tiyatro oyununu sürükleyerek getiriyor. Gerek Venedikte ki büyük tiyatrolarda, gerekse sokak aralarında birbirinden güzel oyun performansları sergileniyor, her yerde daima bir cümbüş. Yine sokaklarda gerçekleşen geçit törenleri, gecenin karanlığını şıkır şıkır aydınlatan havai fişek gösterileri ve doyasıya eğlence.
    Ayrıca zengin kesimle kaynaşmak isterseniz muhteşem sarayda baloya katılabilirsiniz. Aynı 1800 lü yılların havasını yaşayacağınız balo gecesinde her tür müzikten ve danstan tadabilir ve çok eğlenebilirsiniz. Ancak bunu yaşamak için 2000 euro civarı parayı saçmanız gerekecektir. Onun dışında baloya katılmayıp, San Marco Meydanı nda gerçekleştirilen ve hemen hemen her yıl 70 bin civarı kişinin izlediği "Meleğin Uçuşu" gösterisini canlı canlı izleyebilirsiniz.
    Her yıl Venedik Karnavalı için bir tema seçiliyor ve maskeler, kostümler bunun üzerine yoğunlaşılarak tasarlanıp, üretiliyor. Maskeler malzeme olarak alçı ya da deriden üretiliyor ve rengarenk boyalarla tarzına göre boyanıyor, isteğe göre parlak taşlarla ya da simlerle daha da göz alıcı hale getiriliyor. Karnaval süresince maske takma zorunluluğu yok ancak sokakta maskeli ve kostümlü insanlar harika görüntüler oluşturuyor. Maske konusunda dört tip maske var; bu konuyu kapsayan çoğu filmlerde de dikkatinizi çekmiştir, sadece alın ve burnu kapatan ağız kısmını açıkta bırakan maskelere, Buata deniyor. Bu maske kullanım kolaylığı ve nefes alma açısından en rahat olanı, ama bence en güzel duranları (Volto) larva denilen, balmumu ve kumaşla yapılıp, genellikle beyaz renkli olup, üzerine desen işlemeler, pırıltılar eklenen tüm yüzü kaplayan maske türü. Bu maske özellikle fotoğraflarda bir harika çıkıyor. Ama tabi maske takamam, sıkıntıya gelemem derseniz, hiç olmazsa adet yerini bulsun diye sadece gözleri kapatan kedi maskelerinden de takabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder