27 Mart 2015 Cuma

Bursa, Cumalıkızık Köyü Gezi Ve Kahvaltı...

    Bursa nın en güzel tarihi köylerinden biri olan Cumalıkızık Köyü, Bursa da yaşayanlarca yıllardır bilinmekte ve gidip, gezilip, pazar kahvaltıları yapılmaktaydı. Kınalı Kar dizisi ile ismini iyice duyuran Cumalıkızık Köyü turistik bakımdan da gelişim gösterdi.
    2014 yılında Unesco Dünya Mirası listesinde de yerini almış olan Cumalıkızık Köyü, kuruluşu 1300 lü yıllara dek uzanmaktadır. Uludağ ın kuzey eteklerinde kurulu olan beş kızık köyünden biri olan Cumalıkızık eskiden tüm bu beş köyün cumaları gelip, cuma namazı için toplanmasından dolayı bu isme sahip olduğu bilinmektedir. Bir başka isim rivayeti ise; Osman Bey in bu köyü cuma günü kurmasından dolayı bu ismi verdiğine dairdir.
    Cumalıkızık Köyüne Haziran Ayı içinde yolunuz düşerse her yıl düzenlenen "Ahududu Şenlikleri" ne de katılabilirsiniz. Genelde üç kattan oluşan tarihi cumalıkızık evleri, doğal malzemelerle inşa edilmiş ve mavi, beyaz, sarı ve mor renklerle boyanarak renklendirilmiş. Ana giriş kapılarında bulunan demirler ve tokmaklar hep dövme demirden imal edilmiş. Evlerin arasındaki tarihi sokaklar, arnavut kaldırımı döşeli, nostaljik yapıda ve çok güzeller.
    Bu tarihi köyün sakinleri turistleri çok seviyor ve oldukça cana yakınlar. Köyün giriş meydanında karşılıklı olarak kurulan tezgahlarda hem ev yapımı yiyecekleri satıyorlar, hemde Cumalıkızık a özgü hediyelik eşyaları.
    Cumalıkızık ta otel yok ancak, tarihi evlerin bazıları pansiyona dönüştürülmüş durumda. Zaten en güzeli de bu tarihi evlerin içinde, tamamen doğal köy evi atmosferinde konaklamak. En ünlü yerlerinden biri Mavi Boncuk Konuk Evi. Burası dizi çekiminde de kullanılmış olduğundan daha sonra popüleritesi devam ettiği için, hem pansiyon, hemde kahvaltı, yiyecek hizmeti sunmaya devam etti. Taşlık bir bahçesi olan Mavi boncuk Evinin ahşap merdivenlerinden çıkıp iç balkon tarzındaki yerde bulunan masalara oturduğunuzda, taşlık avlusunu ve hemen oracıkta gözleme açıp, pişiren teyzeleri görebilirsiniz. Eğer arkadaş grubunuzla gelmişseniz, evin iç odalarından birini direk kapabilirsiniz. Kışı da ayrı güzel olan Cumalıkızık da soba yanarken yerlerde minderlerin üzerine oturup, harika bir köy kahvaltısı yapmanız mümkün. Ürünler doğal, ekmek, tereyağı, peynir hepsi köy ürünleri ve çok lezzetli.
    Bahar ve yaz aylarında geldiyseniz köyün sonuna dek yürüyün. Yolunuz Uludağın zirvesinden gelen dereye çıkacak. Etraf yemyeşil, su buz gibi. Güneşin altında oturup, ayaklarınızı buz gibi suya sokabilirsiniz.
    Yine Cumalıkızık Köyünde en dar sokak ünvanı ile Cin sokağı bulunuyor. Burayı her ziyaret eden Cin Aralığı denen bu 40 cm genişliğindeki sokaktan geçmeye çalışıyor. Tarihi Zekiye Hatun Çeşmesinden su içmeyi ihmal etmeyin. 1917 yılında yapılmış işçiliği güzel bir çeşme.
    Yine ara sokaklarda, evlerde gözleme pişirip satan teyzelere rast gelebilirsiniz. Dilerseniz oturup onlarla muhabbet edebilir, köyün geçmişi hakkında bilgi alabilirsiniz. Çoğunun, ana kapı ile kapalı iç avluya sahip evlerin içinin, sokaktan görülmesi mümkün değil. Bu da o dönemde aile mahremiyetine önem verilerek inşa edildiğini gösteriyor. Bazı daha küçük ikinci tip evlerde ise sokaktan direk giriş mevcut olabiliyor. bütün köy 270 güzel Osmanlı evinden oluşsa da günümüzde bunların sadece 180 i kullanılıyor. Diğerleri restorasyon çalışmaları sürdüğü için oturulabilir durumda değil.
    Bursa Santral garajdan otobüslerle ya da isterseniz metronun cumalıkızık durağında inerek minibüslerle köye ulaşmanız mümkün. Kendi arabanızla gidecekseniz. Ankara yolu 10. kilometreden güneye doğru giderek, Uludağın eteklerine 3 km kadar tırmandığınızda Cumalıkızık Köyü karşınıza çıkacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder