18 Mart 2015 Çarşamba

Dünyanın En küçük 5 Ülkesi...

    Bazen o kadar küçük yüz ölçümüne sahip olan yerlerde ülke olabiliyor. İşte karşınızda Dünyanın En küçük 5 Ülkesi...
    1. Vatikan
Ülke içinde ülke olan Vatikan, 5km2 lik yüz ölçümü ile Dünyanın en küçük ülkesi ünvanına sahip oluyor. İtalya nın Roma şehrinde yer alan Vatikan ın tarihi İtalya nınki ile hemen hemen aynı. Katolik dinin merkezi kabul edilen ülkenin başkanı da Papa dır. Nüfusu, kağıt üzerinde 770 kişi olarak görünse de ülke içinde yerleşik hayata sahip değiller. Bu durum ülke kabul edilen bölgenin küçük olmasından kaynaklanıyor.
    2. Monako
Fransa nın mükemmel Akdeniz sahilleri boyunca uzanan, Nice Şehrinin yakınlarındaki Fransız Rivierasında yer alan güzel ülke Monako; 18 km2 lik bir yüz ölçümüne sahip. Monako Prensliği olarak da bilinen ülke, Prenses Grace ve  Monte Carlo semtindeki şaşalı kumarhaneleri ile Dünyaya ün yapmış bir yerdir. Nüfusu 32 bin kişidir.
    3. Nauru
220 km2 lik yüz ölçümü ile Pasifik Adası nda bulunan Nauru Dünyanın üçüncü küçük ülkesi statüsünde. Bu tropikal ada ülkesinde 13 bin civarı kişi yaşıyor. Nauru 1980 li yıllarda ekonomisini geliştirmeye başlamış. Bunun sebebi ise deniz kuşlarının dışkılarının oluşturduğu guano rezervleri, bu rezervler mineral bakımından fosfat ve potasyum açısından oldukça zengindir. Nauru tüm ekonomisini bu rezervlerden karşılıyor ancak gün gittikçe fosfat yatakları azalmaya başlıyor.
    4. Tuvalu
Bu polinezya ülkesi bağımsızlığını 1978 yılında kazanmış, dokuz tane mercan adasından oluşan, 233 km2 lik yüz ölçümüne sahip bir ülkedir. Tuvalu nun başkenti deniz seviyesinin sadece 5 metre yukarısından bulunuyor, küresel ısınma ile suların yükselmesi ihtimallerinden dolayı onlar da tehlike altında bulunuyor. Sıcaklık seviyesi 1 derece daha artsa dahi malesef Tuvalu haritadan silinecek. Bu yüzden 12 bin kişilik yerel halk Yeni Zelanda, Avustralya gibi yakın yerlere göç etmeye başladılar.
    5. San Marino
San Marino Cumhuriyeti 621 km2 lik yüz ölçümüne sahip. Kuzey İtalya da yer alan Titano Dağı bu ülkenin bulunduğu yer aslında. Dünyanın en eski devletlerinden kabul edilen San Marino, o dönemlerde Roma İmparatorunun Hristiyanlara işkenceler yaptırması yüzünden, Hristiyan taş ustası Marinus tarafından kurulmuş bir yer. Bu yüzden kayaların üzerinde yükselen ihtişamlı kalesi kesinlikle görülmeye değer. 4. yüzyılda kurulmuş olan San Marino da günümüzde 29 bin civarında kişi yaşıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder