1 Ağustos 2015 Cumartesi

Akdeniz' in Sıcakkanlı Kenti; Gazimağusa...


    Kıbrıs' ın güzel kentlerinden biri Akdeniz' in sığınılacak sıcakkanlı yuvası; Gazimağusa. Büyüleyici kadim tarihi ve parıl parıl parlayan güneşiyle, sıcak kanlı akdeniz insanları ve onların sempatik şivesiyle, kendinizi hem Anadolu da hem de Akdeniz de hissedeceğiniz tatil için ilginç bir nokta.
    Tarihin ilginç ve gizemli kısımlarını keşfederken, tatilinizi aynı zamanda denizin, kumun ve güneşin olduğu bir yerde geçirmek istiyorsanız, Gazimağusa doğru bir seçim olacaktır. Plajları ve denizi oldukça temiz. Kendinizi tropik adada gibi hissedeceğiniz altın sarısı plajlar ve masmavi tertemiz bir Akdeniz eşliğinde muhteşem bir tatil geçirmeniz garanti görünüyor.
   

Salamis Antik Kenti ile Geçmişe Yolculuk
    Kentte gezilip, görülmesi gereken yerlerden biri Salamis Antik Kenti. Tarihi değerleri bir hayli fazla olan antik kent, Anadolu ve bugünkü Yunanistan civarlarından gelen kavimlerin göçü ile kurulmuş. Salamis Antik Kenti hakkındaki bir diğer rivayet ise; Truva Savaşı' nda yer alan Salamis Adası Kralı Telamon' un oğlu Tefkros kenti kuran kişi olarak biliniyor.


    Antik kentin büyük bir kısmı 1952 ile 1974 yılları arasında gerçekleştirilen hazılarla gün yüzüne çıkartılmış. Heybetli sütunlar ve heykeller, görkemli anfi tiyatro ve pek çok unsur gerçekten görülmeye değer. Antik kentlerin ortak özelliği olan anfi tiyatroi gerçekten kültürlerinin ne kadar muhteşem ve naif olduğunu gösteriyor. O dönemlerde insanların sanata, kültüre ve beraberliğe önem verdiklerini görmek; bana bizim teknolojimizin ilerledikçe daha fazla yozlaştığımızı düşündürüyor. Sanattan, kültürden, birlik, beraberliklerden uzaklaşmış içine kapanık yozlaşmış toplumlar olmamız gerçekten çok üzücü...

Gazimağusa Kaleiçi
    Suriçi olarak da anılan bu yer gezilmesi gereken önemli tarihi değerlerden bir diğeri. Kaleiçindeki tarihi sokaklar ve binalar gerçekten muhteşem kültürel değerler. Burası fotoğraf tutkunları içinde ayrıca harika kareler çekilebilecek mekanlar. 1298 ve 1312 yılları arasında Lüzinyan Dönemi' nde inşa edilen ve St. Nicholas Katedrali olarak bilinen tarihi bina 1571 yılında minare eklenerek camiye dönüştürükmüş ve Lala Mustafa Paşa Camii olarak günümüzde de hala ibadethane olarak kullanılmakta.

Kıbrıs da Ne Yenir
    Kuzey Kıbrıs insanının sevimli şivesi ile size yemek için gittiğiniz bir lokantada "Ne Yeyecen Gardaş" diye sorulursa sakın şaşırmayın. Bu tatlı şiveleri yemeklerinin lezzetine de yansımış. Kesinlikle denemeniz gereken yöresel lezzetler arasında; Şeftali Kebabı, mehşur Hellim peynirinden yapılan Hellim Izgara, Golifa ve daha pek çok ilginç leziz yemek deneyimi sizi bekliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder