28 Ekim 2015 Çarşamba

Victoria Çavlanı - Gürleyen Duman Şelalesi, Zimbabwe


    1855' te İngiliz kaşif Livingston, Afrika' daki Zambezi çavlanını keşfetmeden önce yerliler, bu çavlana "Gürleyen Dumanlar"diyorlardı. Livingston, kraliçesine bir saygı ifadesi olarak, keşfettiği çavlana "Victoria Çavlanı" ismini verdi.
    İngiliz protestan papazı, misyoneri ve hekimi David Livingston, yerliler arasında hristiyanlığı yaymak ve hastalıklarını elinden geldiğince tedavi etmek amacıyla. Afrika' nın bilinmeyen bölgelerini dolaşmaya çıktı. Kalahari Çölü' nü aştıktan sonra. Zambezi Nehri' nin kaynağına ulaştı, nehrin yukarı çığırını araştırırken, göz kamaştırıcı bir manzara ile karşılaştı: 110 metre yüksekten dökülen baş döndürücü bir çavlan köpük köpük akıyordu.


    Bu kısımda genişliği 1700 metreyi bulan nehir, birdenbire 80 metre enindeki dar bir boğaza dökülür. Suların gürültüsü taa uzaklardan duyulur ve bu eşsiz güzellikteki su duvarının önünde her an bir sis perdesi yükselir; su damlacıklarına çarpıp kırılan güneş ışığı da, bu buhar perdesini yer yer şahane gökkuşaklarıyla süsler ve seyrine doyum olmayacak renk cümbüşü tadında bir manzara ortaya çıkartır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder