30 Haziran 2016 Perşembe

Hint Okyanusu' nun Özellikleri

Hint Okyanusu' nun Özellikleri

Hint Okyanusu, yüz ölçümü açısından Büyük Okyanus ve Atlas Okyanus' u ndan sonra dünyanın üçüncü büyük okyanusu konumunda.
Hem Güney yarıküre, hemde Kuzey yarıküre üstünde yayılan öbür iki okyanustan farklı olarak Hint Okyanusu, Doğu Afrika kıyılarıyla Güney Asya kıyıları arasında sıkışmıştır; doğuda ve güneydoğuda Malezya' yı Avustralya üstünden Antartika' ya bağlayan saymaca bir çizgiyle Büyük Okyanus' tan ayrılır.

Hint Okyanusu' nun Dibi

Hint Okyanusu' nun dibi, Sri Lanka' dan (Seylan) Kerguelen adalarına kadar genişleyen ve küçük adacıkları (Maldivler, Lakkadiv, Chago adaları v.b.) taşıyan kuzey-güney doğrultusunda bir deniz dibi sırtıyla iki havzaya ayrılır. Batı havzasının özellikle güney kesiminde, çok sayıda ada yer alır.
Rénunion, Mauritius adası, Komor adaları, Seyşel adaları dışında en büyük ada, eski Gondvana kıtasının parçası olan Madagaskar' dır. Doğu havzasındayda tam tersine ada bulunmaz. Fakat okyanusun en derin çukurlarına bu kısımda rastlamak mümkündür. Cava' nın güneyinde böyle bir çukurun derinliği 7 455 metreyi bulabilir. Bütünü içinde ortalama derinlik 3 900 metredir. Enleme göre, su sıcaklığı Bengal körfezinde 30 derece sıcaklıkla Antartika' nın yakınlarında 0 derece arasında değişir.


Hint Okyanusu Tuzluluk Oranı

Tuzluluk oranı, Umman Denizi' nde ve Kızıldeniz' de binde 33-36 dereceye ulaşabilir, ama Himalaya ve Birmanya sıradağlarında buzul karlarının erimesiyle beslenen Ganj ve Brahmaputra' nın tatlı sularının döküldüğü Bengal Körfezi' nde daha düşüktür. Okyanusun varlığı, okyanustan karaya doğru yer değiştirerek yaz musonlarına yol açan hava kütlelerinin nemliliğine neden olur. Gerçekten de, güney alizeleri, yarıküre değiştirirken yön de değiştirmişlerdir; böylece Güneydoğu Asya kıyıları üstüne boşalan yağışları da birlikte getirirler. Akıntılar, rüzgarların özellikle de alizelerin (doğu rüzgarı) etkisindedir. En önemli akıntı, Avustralya' nın batı kıyılarından ayrılan ekvator akıntısıdır; bu Seyşel adalarının güneyinde, büyüğü Afrika kıyıları boyunca kuzeye doğru yönelen iki kolay ayrılan bir sıcak su akıntısıdır. Ama, ters yönde, yani batıya yönelen akıntılar da vardır. Sularda yüzey akıntılarından başka, derinlemesine bir yer değiştirmede görülür; bu sebeple yaz döneminde derin suların yükselişi, büyük miktarda planktonu da yukarı sürükler ve yüzeyde sıcaklık değişimlerine yol açar.
Hint Okyanusu, insanları iki düzeyde ilgilendirir: Balıkçılık ve denizcilik. Balıkçılık, kuzey ve doğudaki kıyı ülkeleriyle (Hindistan, Birmanya, Malezya) Afrika ülkeleriiçin büyük önem taşır: Arabistan kıyılarında daha sönüktür. Antartika çevresinde hala balina avcılığı yapılır.
Deniz trafiği dünya çapında çnem taşır, çünkü en canlı deniz ulaşım yıllarından biri Hint Okyanusu' ndan geçer. Gerçekten de, Süveyş kanalının kapanmasından bu yana, Ortadoğu petrollerinin en yüklü bölümü, Basra körfezinden hareketle, Batı Hint Okyanusu' ndan geçerek Ümit Burnu üstünden batıya sevkedilmektedir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder