30 Aralık 2016 Cuma

Dünya'nın 7 Ülkesinden, 7 Farklı Şelale

Dünya'nın 7 Ülkesinden, 7 Farklı Şelale

Yatağında akıp giden nehirlerin, yüksek bir yerden ahenkli bir şekilde dökülmesiyle oluşan şelalelerin manzaralarını izlemek mutluluk verir ve insanda bir özgürlük hissi meydana getirir.

1. Türkiye; Suuçtu Şelalesi

    Suuçtu Şelalesi, Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesine yaklaşık olrak 17 kilometre mesafede yer alıyor. Tam 38 metre yükseklikten dökülen Suuçtu Şelalesi, harika bir doğal güzellik. Şelale bir fay hattında oluşan çökme sonrasında meydana gelmiş. Her mevsimde apayrı güzelliğin ve rengin içinden akıyor şelalenin suları.464 metre rakıma sahip şelalenin yanında durduğunuzda uçuşan ve yüzünüze sıçrayan serinletici su zerreleri ile şelale ismini nasıl kazandığını anlatıyor adeta. Aynı zamanda Suuçtu Şelalesi ilçenin içme suyu ihtiyacının karşılandığı yer olduğu içinde şelaleden şişe ile su doldurmak ve satmak su miktarının korunması açısından yasak.

2. Kuzey Amerika; Niagara Şelalesi

    Kuzey Amerika'nın doğusunda, Amerika Birleşik Devletleri ile Kanada sınırı arasında yer alıyor Niagara Şelalesi. Kuzey Kutbu'ndan gelen dev buz kütlelerinin 10 bin yıl önce oluşturduğu çöküntülerle Niagara Şelalesi meydana gelmiş. Birden fazla olan Niagara Şelalesi'nin en büyüğü ise At Nalı Şelalesi'dir. Nehir çevresinde yer alan hidroelektrik santralleri Nikola Tesla tarafından yapılmış, bu tesisler sayesinde hem ABD, hem de Kanada için elektrik üretiliyor. Niagara Şelalesi'nden 30 saniye içinde 168 metreküp su aktığı biliniyor. Kış mevsiminde şelalenin bazı kısımlarında donmalar meydana gelebiliyor.

3. Brezilya- Arjantin; İguazu Şelaleleri

    Arjantin ve Brezilya'da akan iki farklı nehir kolu olan Irai ve Atuba, ili ülkenin sınırında birleşip görsel şölene dönüşen dizi dizi şelaleler oluşturuyor. İguazu Nehri üstünde 275 tane şelale bulunuyor. Şelalelerin çoğunluğu ise 64 metre civarı yükseklikten dökülüyor. İzlemesinin keyfine doyum olmayan İguazu Şelalaleri'nin en ilginç olanı ise U şeklindeki "Şeytan Boğazı" dır. Yüksekliği tam 82 metre civarında olan şelalenin genişliği 150 metreyken, uzunluğu ise 700 metre civarındadır.

4. Hindistan; Jog Şelalesi

    Jog Şelalesi, Hindistan'ın güneybatı kesiminde yer alıyor. Eski isminin Mysore olduğu Kamataka Eyaleti'nde bulunan Jog Saravati Nehri üzerinde akıyor. Nehir 253 metre yükseklikten bir kanyona döküldüğünde, dört ayrı çavlana bölünüyor. Bu eşsiz görüntü ise nehrin iki yakasında yer alan bungalov evlerden izlenebiliyor. Jog'da hayata geçirilmiş büyük bir hidroelektrik enerji projesi bulunuyor.

5. Guyana; Kaietur Şelalesi

    Güney Amerika ülkesi olan ve Türklerinde artık vize ihtiyacı olmadan gidebildiği Guyana Ülkesi'nde bulunan Kaietur Şelalesi, Amazon ormanlarının gizli derinliklerinden süzülen eşsiz bir şelale. Şelalenin bulundu bölge hala bakir (umarız ki öyle kalır), çevredeki mağaralar dünyada örneği nadir bulunan türden güzellikteler. Kaietur Şelalesi, 226 metre yükseklikte, buradan 1 saniye süresi boyunca akan su miktarı 600 metreküp. Neyse ki Amazon Ormanları arasındaki şelale milli park sınırlarının da içinde olduğu için uzun yıllar daha el değmeden kalabilir.

6. Çin; Detian Şelalesi

    Çin'de Guangxi Zhuang Özerk Bölgesi'ne bağlı olan Daxin ilçesinin Vietnam ile olan sınır kesiminde bulunan Detian Şelalesi, Asya'da en büyük, Dünya'da ise ikinci en büyük şelaledir. Detian Şelalesi'nin genişliği 100 metre iken, yükseliği de 50 metredir. İlk bahar mevsiminde behrin iki yakasında binlerce kızıl kapok çiçeği açar ve suyun tüm gürültüsüyle bu manzara kesinlikle görülmeye değer. Temmuz-Eylül ayları arasında akıntının en fazla olduğu, turizm sezonunun ise canlandığı zamandır.

7. Zimbabve - Zambiya; Viktorya Şelalesi

    Mosi-oa-Tunya da denilen Viktorya Şelalesi, yeryüzünün en görkemli şelalelerinden biridir. Zambezi Nehrinin üstünde, Zambiya ve Zimbabve sınırları arasında akan şelaleler 1.7 kilometre civarındaki genişliğe ve 128 metre yüksekliğe sahipler. Bu şelalelerde ülkelerin milli park sınırları içinde yer alıyor.Güney Afrika'nın en fazla turist çeken yeri olan Viktorya Şelalesi, UNESCO Dünya Mirası'na aittir. Viktorya Şelalesi üstünde asla kaybolmayan bir gökkuşağı vardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder