23 Ocak 2017 Pazartesi

Harbin Buz ve Kar Festivali Nasıl Ortaya Çıkmış

Harbin Buz ve Kar Festivali Nasıl Ortaya Çıkmış

    Her yıl Ocak ayının 5 i ile 25 i arasında gerçekleştirilen Harbin Buz ve Kar Festivali Çin'in tabiki en soğuk eyaletlerinden biri olan Heilongjang'un başkenti Harbin'de yapılıyor. Buzdan yapılan bu devasa büyüklükteki heykeller her yıl Çin'e en fazla turist çeken festivallerinden biri olmasını sağlıyor.

Harbin Kar ve Buz Festivali Nasıl Doğdu

    Bu festivalin gerçekleşmeye başlaması ise balıkçı fenerlerine dayanıyor. Eski yıllarda balıkçılar balık avlarında mumlar yakarlar ancak yaktıkları bu mumların sönmemesi için de buzların iç kısmını oyarak mumları oralara koyarlarmış.
    Bu alışkanlık bir süre sonra görsel sunumlara dönüşmüş ve 19. yüzyılda buz ve kardan daha büyük boyutlarda ve daha farklı eserler meydana getirilmeye başlanmış. Ve yıllar yıllar sonra Harbin Şehri'nde yapılan bir Kış Festivali konumuna gelmiş. 

Buz Festivali İlk Ne Zaman Yapılmış

    İlk kez 1963 yılında düzenlenen Harbin Buz ve Kar Festivali 1966 yılındaki Çin Kültür Devrimi'ne denk geldiği için malesef her yıl düzenlenememiş. Daha sonra tekrar hatırlanan ve kış mevsimi için farklı bir eğlence olan festival 1985 yılında tekrar yapılmaya başlanmış.

Dünyanın En Önemli Kış Festivallerinden Biri

    Harbin Buz ve Kar Festivali neredeyse dünyanın en büyük kış festivali konumunda. Diğer üç büyük kış festivalinden biri ise Japonya'daki Sapporo Kar Festivali, Kanada'da gerçekleştirilen Quebec Kış Karnavalı ve Norveç'te yapılan Kayak Festivali.

Harbin Buz ve Kar Festivali Etkinlikleri

    Festival dahilinde buz heykellerinin dışında da pek çok etkinlik gerçekleştiriliyor. Özellikle soğuğu sevmeyenlerin hiç hoşlanmayacağı etkinliklerden biri de Songhua Nehri'nde yüzme yarışları. Çinliler uzun yıllara dayanan hayatlarını soğuk sularda yüzmeye borçlu olduğunu düşünüyor. Bu yüzden her yıl Songhua Nehri'nin buz tutmuş sularında yüzme yarışmaları düzenliyorlar. Eski adı Harbin Buz Festivali olan bu kış festivali 2001 yılında eyalette yapılan Uluslararası Kayak Festivali ile birleştirilerek ası Harbin Buz ve Kar Heykel Festivali şeklinde değiştirilmiş.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder