23 Eylül 2014 Salı

Aşkın, Tarihin ve Galibiyetlerin Kenti: Çanakkale

 

    Aşk karmaşası büyük bir labirent ve sanki ulusal bir sorundur. Yıllardır çözülememiş ismine ruhun psikolojik hastalanması, aklın mantığa değil duygulara göre hareket etmesi v.s. şeyler denilmişdir. Günümüzde hala çözülememiştir aşkın gizemi. Hala insanları fikir ayrılıklarına götürür, iyi midir? kötü müdür? diye.
    Aşk ulusal bir sorundur çünkü yıllardır devletleri, uygarlıkları bile birbirine düşürmüş sırf bunun için savaşlar başlamıştır. Sonuncunda hiçkimsenin mutlu olmadığı yıkımlar, ölümler, kaybedişler hep sadece iki insanın birbirine duyduğu o yoğun duygular yüzünden olmuştur.
    Bunun en güzel örneklerinden biri Truvalı Helen hikayesidir kuşkusuz. Kızcağızın belki suçu yok fakat, sırf aşkı yüzünden uygarlığın ayağına kadar büyük ordular getirmiş, savaş başlatmış. Fakat belki tarihte Helen ve Paris' in aşkı olmasaydı; günümüzde tarihi ikon haline gelen Truva atı olmayacak ve Çanakkale' nin bu yöndeki turistik yapısı çok farklı bir durumda olacaktı.
    Hemen konuyu Çanakkale' ye bağlayıp biraz hakkında yazmak istiyorum. Çanakkale' yi anlatabileceğim çok süslü kelimelerim var fakat bence, inadına sadelikle anlatılmalı bu şehir. Çünkü her yanından bir düzen ve sadeliğe olan uyumla, aşırı gösterişten ölesiye kaçınan bir yer sanki. Düzenli, temiz, ve nüfusun kalabalık olmayışının verdiği o ferahlık belkide bunları hissettiren. Çanakkale göç almayı sevmeyen, yerli halkıyla bu ideallerini çok güzel koruyabilen bir yer konumunda. Ve bunun ne kadar önemli olduğunu, şehri gezdiğinizde anlıyorsunuz. Sanki herkeste birbirini tanıyormuş gibi bir ahbaplık duygusu var. Güler yüzlü, sıcak kanlı halkı, sizde tekrar gelirim izlenimi uyandırıyor.
   Şüphesiz ki Çanakkale' ye gidiyorsan gezilecek tarihi mekanlar önemli bir yer kaplıyor. Öncelikle Truva Filminde söz konusu olan Truva Atı hala sergilenmekte fakat bir yandan da  gün be gün çürümekte, bakalım daha ne kadar dayanabilecek. Truva antik kentinin girişinde de bir at figürü bulunmakta. Bildiğiniz gibi 10 yıl süren Truva savaşında zeki Odyseus surları aşıp, şehrin içine gizlice sızmak için bu atı yaptırıyor. Truva antik kentine, Çanakkale' ye 30 dakika yolculukla ulaşmanız mümkün. Bir çok seyahat acentesi buranın ören yeri olmadığını belirtip, özel uzmanlar eşliğinde geziler, turlar düzenliyorlar. İsterseniz tek başınıza da gezebilirsiniz tabiki. Çanakkale' ye 90 km uzaklıktaki ismine Behramkale' de denilen Assos kentine uğramadan da gitmeyin derim zira burası, Aristo' nun ilk felsefe okulunu kurduğu yer olarak biliniyor. Kaldı ki; eski antrepolardan restore edilerek butik haline getirilmiş ve balık lokantaları ile çevrelenmiş Assos' ta, bir kaç gece konaklamalısınız.
   Diğer bir gezmeniz gereken tarihi bölge ise tabiki, Gelibolu yarımadası. I. Dünya Savaşı' nda hayatını kaybeden 500.000 askerimizin anısına bu ada, günümüzde milli park haline getirilmiştir. Ayrıca park etrafında arabayla dolaşacak olursanız da; bozulmamış kıyı ormanları, yeşil tepeler, altın renkli kumsalların ve masmavi denizin huzur verici atmosferin cesurca savaşarak şehir düşmüş olan şehitlerimize mükemmel bir dinlengah sağladığına tanık olacaksınız. Tarih ve doğa meraklıları iyi gezmeler...





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder