26 Eylül 2014 Cuma

Şili ' nin Çok Şirin Bir Liman Kasabası: Valparaiso


    Bu sevimli kasaba başkent Santiago' ya 120 km uzaklıkta. Başkentten yola çıkıp kasabaya doğru giderken  yol, dünyaca ünlü Şili şaraplarının üretildiği Casablanca vadisinden geçmekte. Burada isterseniz giderken ya da dönerken uğrayıp bu ünlü şaraplardan tadın ve satın alın.
    Yolculukta bağları ve doğayı seyrederken 1,5 saat içinde Valparaiso' ya varacaksınız. Güney Pasifik' in 1800 lerdeki en büyük limanı bu kasabada bulunmakta ve kasaba ise, yamaçlar üzerine kurulmuş bambaşka bir yapıda. Kendinizi evinizde gibi hissedeceğiniz bu şirin kasaba, Unesco Dünya Mirası listesinde bulunmakta.
    Che Guevera' nın sevdiği şairlerden biri olan ünlü Pablo Neruda' nın evi, La Sebastiana' yı ziyaret edin. Şehir yukarı doğru kurulduğu için 4 güzel asansör sizi manzaraya çıkartmak için eşlik edecek.  Şehrin en renkli bölgelerinden biri olan Bella Vista' ya çıkmak için asansör Espiritu Santo' yu kullanmanız gerekiyor. Lizbon' da da benzerleri olan bu asansörler, yamaçlara çıkmak için çok kullanışlı ve ayrıca ucuz ulaşım araçlardan biri. Vista Bella rengarenk evleri grafitili, dar, dolambaçlı sokaklarıyla size görsel şölen sunmaya hazır.
    2010' daki 8,8 lik yaklaşık 3 dakika süren depremle sarsılan şehir, ardından tsunami felaketine maruz kaldığı için yüzlerce kişi hayatını kaybetmişti. Deprem kuşağında bulunan Şili için bu son depremde olmayacak gibi duruyor, ama umarız ki uzun zamanlar boyunca bir daha böyle bir şey yaşanmaz.
    Valparaiso' ya karadan 10 dakikalık uzaklıkta Vina Del Mar bulunuyor. 1906' da 8,2 lik bir depremle Valparaiso yerle bir olunca, zengin kesim buraya yerleşmiş. Şık saray benzeri, Fransız tarzı bahçeli evler buranın mimari yapısını oluşturuyor. Muhteşem plajları ve bağları olan Vina Del Mar kelime olarak "deniz kıyısındaki üzüm bağları" anlamına geliyor. Masmavi bir okyanusun taçlandırdığı upuzun kumsal, turistler ve sörfçülerle muazzam bir yer burası. Şili' nin lezzetli kokteyli; Pisco Sour' u mutlaka deneyin. Bella Vista sokaklarını haritadan bularak değil, kendiniz keşfederek gezin. Deniz ürünü seviyorsanız leziz ve uygun fiyata bulmanız mümkün.
    Vina Del Mara' nın güzel kumsalında yürüyüş yapın, okyanusta yüzün, güneşlenin; sonra okyanus kıyısında kumsalda oturun ve gün batarken Pablo Neruda' nın " yavaş yavaş ölürler seyahat etmeyenler/ yavaş yavaş ölürler okumayanlar, müzik dinlemeyenler... " dizeleriyle başlayan şiirini okuyun...
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder