1 Ekim 2014 Çarşamba

İzmir Karagöl de Kamp Zamanı



    Şuan, sonbaharın en güzel demlerindeyiz. Eğer Akdeniz' e inemiyorsanız, şöyle kuş sesleri ormanlar arasında göl kenarında kamp yapmaya ne dersiniz? Kış gelmeden tüm stresi, siniri orada bırakıp gelirsiniz. Zaten şehrin bet griliği bizi yeterince strese sokuyor :)
    İzmir Karagöl' den bahsediyorum; huzur kelimesinin neredeyse sözlük karşılığı. Hele ki haftaiçi giderseniz, sessiz, sakin. Burayı İzmirliler, haftasonları günübirlik piknikçilikte kullanıyorlar. İzmir karşıyakadan 27 kilometre uzaklıkta olduğu için çok sık gelinebilecek bir piknik yeride değil.
    Karagöl eskiden milli park orman idaresi yönetimindeyken, sadece günübirlikçilere açıktı. Fakat artık özel bir işletmeye 29 yıllığına kiralandığı için, kampta yapılabiliyor. Çıkış yolu biraz sıkıntılı  virajlı , tırmanışlı ve bozuk. Sadece özel araçla ulaşım sağlanabiliyor. Nispeten 4x4 ya da traktörlerle çıkış, yol için daha uygun. Hoplamalı, zıplamalı, engebeli yoldan çıkmak moralinizi biraz bozsada, tırmandıkça; İzmir Körfezi' nin nefes kesici manzarası sizi karşılayacak. İlerlemeye devam ettikçe yeşilim binbir tonu, turuncusu ve sarısıyla çam kokuları ve kuş sesleri geldiğinizi haber verecek. Yapraklar arasından gölü gördüğünüzde, zafer kazanmış gibi mutlu olacaksınız.
    Doğaseverlerin durak noktalarından biri Karagöl. Bisikletçiler ve günübirlik yürüyüşçülerinde konaklama yaptıkları bir mekan. Bornova sırtlarından başlayan yürüyüşler, Karagöl' de mola sonrası Emiralem inişi ile son buluyor. Bence bu konuda İzmir' liler çok şanslı haftasonları bile iş çıkışı, yaz kış kampa gelebilecekleri bir doğa harikasına sahipler.
   Fotoğraf tutkunları içinde çok güzel çekimlik manzaralar sunuyor park. Dış şehirlerden kampa gidecekseniz, pazar günleri orada olmamaya çalışın, biraz kalabalıklaşıyor pazar kampı bitirip ayrılma gününüz olabilir mesela.
    Son olarak Karagöl efsanesinden de bahsetmeden geçemeyeceğim. Frigya Kralı Tantalos, Spil dağında halkı ile yaşayan bir kralmış. Kral Tantalos ölümlü insanların içinde, Tanrıların sofrasında onlarla yemek yiyebilen tek insanmış. Fakat Tantalos, Anadolu Bolluk Tanrıçası Kibele' ye inandığı ve Helen Tanrılarını küçümsediği için; onları yamyam durumuna düşürmek amacıyla oğlunu kurban etmeye razı gelmiş. Tanrıları ziyafet yemeğine davet edip oğlunu kestirerek etini pişirtmiş ve Tanrılara sunmuş. Tanrılar anlayıp Tantalos' tan tiksinmişler ve ona öyle çok büyük bir ceza vermişler.
Tanrılar onu Spil dağından  atarak Hades' e göndermişler. Berrak suların içinde ayakta duruyor, su içmek için eğildiğinde suyu toprak emip yok ediyormuş. Üzerindeki dallardan armutlar, üzümler sarkıyormuş, fakat almak için uzandığında rüzgar uçuruyormuş. Tanrılar Tantalos' u açlık ve susuzlulukla cezalandırmışlar. İşte Kralın düştüğü bu yere Tantalos gölü adı verilmiş yani bugünkü Karagöl.
    Kış aylarında kampa gitmeyi düşünürseniz, kar olabilme olasılığına karşı ona göre malzemelerle gelmenizi öneririm.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder