19 Ekim 2014 Pazar

Patara' dan Demre (Myra)' ye uzanan bir Noel Baba Hikayesi



    Bildiğiniz üzere Patara Dünya' nın sayılı güzellikteki plajları arasına girmeyi başarmış; upuzun kumsalı berrak, tertemiz turkuaz denizi ve kum tepecikleriyle Antalya Kalkan' a 15-20 dakika uzaklıktaki bir yer. İçinde hem Patara antik kenti bulunan, tatilcilerin, gezgin ve seyahat tutkunu turistlerin uğrak noktasına haline gelmiş, kumsalında ata binme etkinlikleri yapabileceğiniz, akşamları sevimli careta carettaların yuvaları için ziyaret ettiği çok muazzam bir yer.
    İsmi Myra olan günümüzde Demre denilen yer ise; Likya' ın en önemli şehirlerinden birisiymiş. M.Ö. 5. yüzyılda kurulan bir şehir olan Myra Roma döneminde gelişip, zenginleşmiş. Piskoposluk merkezi olarak kabul edilen (Myra) Demre' de St. Nicholaus IV. Yüzyılın başında burada görev yapmış, halk onu çok sevmiş ve O' da inancı uğrıuna çok acılar çekmiş. Daha sonra hep Hac yollu ziyaret yapılmış buraya. Bu yüzden Demre Hristiyan dünyasında çok önemli bir yere sahip.
    Kimdir bu St Nicholaus? Bu Nam-ı Diğer Noel Baba denen kişidir. Ve bu da onun hikyesi:
Aziz Nicholaus M.S. 3. yüzyılın sonlarında, tarihler 243. yılı gösterdiğinde Patara kentinde dünyaya gözlerini açmış. Zengin bir ailenin oğlu olarak doğmuş olan Aziz Nicholaus, iyi bir eğitim görmüş, insanlara hoş görüsünde kusur etmeyen ve onlar tarafından hep sevilen biriymiş. Kudüs yolculuğunun dönüşünde kurtulduğu fırtınadan sonra, denizciler Aziz Nicholaus' un kendi dualarıyla kurtulduğunu idda etmeleri nedeniyle; O' nu "Denizcilerin Azizi" seçmişler.
Aziz Nicholau' ta denizciliğe olan sempatisi sonucu 285 yılında Myra ( Demre) kentine yerleşmiş.
Bir rivayete göre buranın kilisesinin piskoposu ölmüş ve papazlar aralarında bir türlü anlaşıp bir piskopos seçememişler, ancak dua etmeleri esnasında duydukları bir ses onlara yarın kapıdan girecek ilk kişiyi piskopos seçmelerini söylemiş.
   Nicholaus o gün erkenden kalkıp kiliseye gitmiş. Kilisenin bütün rahipleri dizilmişler kapıda bekleşiyorlarmış, Duydukları sese göre gelen ilk kişiyi piskopos yapacaklarmış. Rahipler Nicholaus' u görünce sevinip gülümsemişler ve ona yeni piskoposumuz sensin demişler, başlarından geçeni anlatmışlar. Böylelikle Aziz Nicholaus M.S. 285 yılında Myra ' da piskopos olmuş.
    Bu kentte yaptığı iyilikler ve en önemlisi de yoksullara yaptığı yardımlarla herkesin sevgisini kazanmış. 26 Aralık geceleri evlerin kapılarına gizlice küçük çocuklar için sevinsinler diye hediyeler bırakırmış.
   İşte yılbaşı gecelerinin ak sakallı, kırmızı kostümlü Noel Babası böyle ortaya çıkmış.
Demre' de şehir kalıntılarının bir çoğu malesef günümüzde görülememekte, gerek suyun yükselmesi gerek depremler, yer şekillerini değiştirmekle beraber yapılara da zarar vermiş, fakat bazı kalıntılar da var ki günümüze dek bozulmadan ulaşmış. Tekne gezilerinde tatil, keşif ve seyahat için gelen turistler bu kalıntıların olduğu yerden geçerek, yapıların bazı kalıntılarını görüp rehberleri eşliğinde dinleyerek, tarihte geriye doğru hayali bir yolculuğa çıkabiliyorlar.







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder