28 Ocak 2015 Çarşamba

Yaz Tatiline Alanya ya Gidecekler Buraları Mutlaka Gezmeli...


    Ülkemizin en güzel köşelerinden biri Alanya. Hem Akdeniz kültürü sunuyor ziyaretçilerine, hem de yer yer Anadolu esintileri taşıyor. Turizm konusunda özellikle 1960 li yıllardan sonra yoğunluk göstermeye başlayan Alanya, 100 km uzunluğu aşkın kıyı şeridiyle günümüzde Antalya nın en canlı ilçelerinden biri haline geldi.
    Bir yanda cıvıl cıvıl sıcak kumsallar diğer yanda ise Toros Dağlarının serin yaylarını barındıran ilçe, gezmek isteyenlere her olanağı sunuyor. Sadece otel bazlı tatil yapmamanızı, özellikle Alanya nın tarihi dokusunu gezip, görmenizi tavsiye ederim. Özellikle Alanya Kalesi 700 yıllık tarihiyle zamana karşı günümüzde de meydan okumaya devam ediyor. Burada tam bir kültür birleşimine tanık olacaksınız. Görmeye değer Kızılkulesi, hanları ve darphanesiyle geçmişe yolculuk yapmanız mümkün olacak. Ayrıca Selçuklu Devleti öncesinde kalma kiliseleri görebilme fırsatınız oluyorken aynı zamanda, İslamiyet Dönemi inşaası camiileri de görüp gezebiliyorsunuz.
    Surlar 6,5 km uzunluğunda adeta sarıp kucaklıyor Alanya yı. Yükseklikleri ise 250 metreyi buluyor ve bir yarımada üzerinde yükseliyor. Bu yarımada Helenistik Döneme dek uzanan bir tarih geçidine tanıklık etmiş. Sekizgen bir yapıda inşaa edilen Kızılkule, 13. yüzyılda inşaa edilmiş Selçuklu Dönemi ne ait bir yapı. Kızılkule nin ismi yapımında kullanılan ateş tuğlalarından geliyormuş. Çünkü o dönemde taş blokları kaldırmak kule belirli bir yüksekliği geçtikten sonra çok zor olacakmış. Kulenin görevi ise; liman ve tersaneye yapılacak saldırılara karşı şehri korumak ve gözlemlemek. Ülkemizin her yeri bir çok devlete ve döneme ait tarihi eserlerle dolu, bazılarının değeri biliniyor bazıları yabancılara kaptırılmış, kimi ise kötü durumda korunamamış. Aslında hepsine sahip çıksak tüm Dünya ülkemizin medeniyetler beşiği olduğunu görecek ama malesef şuan böyle bir şey mümkün değil...
    Alanya' da bulunan Alanya Tersanesi Selçuklu Dönemi boyunca Akdeniz de hizmet veren ilk tersane. Dönemin mimari güzelliğini taşıması yanı sıra gün ışığından en iyi şekilde yararlanmak için tasarlanmış Alanya Tersanesi bir yanında mesciti, bir yanında da muhafız odasını barındırıyor.
    Yine tarihi güzellikteki bir yapı olan Bedesten Kale içinde Süleymaniye Camii ye yakın bir mesafede yer alıyor. Bu kemerli güzel yapı 14. ya da 15. yüzyılda Karamanoğulları tarafından inşaa edilmiş pazar yeri ve han olarak kullanılmış, yolcuların ilk durak noktası ve konaklayabilecekleri bir yer olarak hizmet vermiş. Tarihi dokusu günümüzde bile iyi durumda.
    Bununla bitmiyor Alanya, kültür ve tarih açısından çok fazla öğe var gezebileceğiniz. Mesela; Doğu ve Batı civarlarında bir çok antik kente günümüzde de ev sahipliği yaparken, bu sarp yamaçlara kurulmuş muazzam kentler Pamfilya ile Kilikya bölgesine ait kentler olma özelliğini taşıyor. Gezebileceğiniz Arkeoloji Müzesi, Etnografya Müzesi, İç Kale Müzesi, ve Atatürk Müzesi bulunuyor. Bu antik kentlerin kazılarında çıkarılmış eşyaları bu müzelerde gözlemleyebilirsiniz. Etnografya müzesinin bulunduğu bina az önce anlattığım limandaki Kızılkule. Alaaddin Keykubat ın şehrin zirvesine inşaa ettirdiği 13. Yüzyılda yapılmış sarayı ise İç Kale Müzesi olarak hizmet veriyor.
  Tarihi yerleri gezmeyi bitirdiğinizde ya da bana bu kadar yeter dediğinizde; tartışılmaz güzellikteki mavi bayraklı kumsalları ve temiz deniziyle güneş, kum, deniz keyfini yaşayabilirsiniz. Eğer zaman konusunda fırsat bulursanız, Damlataş ve Kleopatra kumsallarını ziyaret edin. Bunlar dışında gezmeni gereken çeşitli mağaralar bulunuyor; Dim, Damlataş, Korsanlar ve Aşıklar mağaralarından en az bir iki tanesini mutlaka görün. Saymaya devam edersek daha bir çok antik kent ve gezebileceğiniz kültürel yerler sıralayabilirim, fakat en önemlileri olarak bunlar yeterli gelmiş olabilir. Bu yapıların bile bir kısmını gezip, görebilirseniz gerçekten pişman olmazsınız. Alanya ya gittim kumsalda takılıp döndüm diye anlatmak zorunda kalmazsınız.
   Bu arada gece hayatına hiç değinmedim zaten o kısmı çoğu kişi iyi biliyor. Özellikle yaz aylarında capcanlı, bol turistli, barlar sokağı ve bir çok mekanıyla gözde olan bir ilçe burası.

Alanya Kampanyalı Uçak Biletlerine BURADAN ulaşın.

1 yorum:

  1. Alanya nın gezilmesi gereken yerleri gerçekten çok güzel ve çok güzel anlatmışsınız teşekkürler

    YanıtlaSil