2 Mart 2015 Pazartesi

Alaskada 30 Yıl Tek Başına bir Yaşam...

    İnsanları uzaklara, vahşi doğada yalnız başına bir kulübede yaşamaya iten nedir diye sormayın. Hepimiz demiyor muyuz bazen çeksem gitsem şuralardan bıktım bu insan kalabalıklarından diye. İşte öyle bir anda çekip gidebilsen, muhteşem bir göl manzarasının yanına kendine yeten ahşap bir kulübe yapsan, belki herkese göre değil ama bence huzurlu bir seçim...
    Richard Proenneke şehrin tüm konforunu, şamatasını tepip, yalnızlığı seçenlerdenmiş. 1916 yılında doğmuş olan Richard Proenneke Pearl Harbor saldırısının ardından hiç vakit kaybetmeden orduya yazılarak, donanmada marangoz olarak hizmet yapmaya başlamış. Bir gün onu 6 ay boyunca hastaneye hapsedecek olan ateşli romatizmaya yakalanmış ve sonrada o zahmetli günlerin ardından, hayatını sağlıklı bir şekilde geçirmek adına kendine söz vermiş.
    Uzun yıllar boyunca ağır ekipman operatörlüğü yaptığı bir şirkette çalışmış ve buradan emekli de olmuş. Ve sonra hayatında yeni bir döneme başlamak için Alaska da ki Twin Lakes e yerleşip, doğayla iç içe ve doğadan aldığı malzemeler kendisine harika bir kulübe inşa etmiş. Bu güzel yerde doğal hayatın kalbinde tam 30 yılını geçirmiş Richard Pronneke.
    Yaşı 82 ye geldiğindeyse daha fazla bu aşık olduğu yerde kalmaya gücü yetmediği için sene 1999 u gösterdiğinde şehre geri dönmek zorunda kalmış. Geri döndüğünde biriktirdiği görüntülerle 3 filmlik belgesel bile yapılabilirmiş. Öyle ki kulübesinin yapışından itibaren tüm hayatını kayda almış bu çılgın adam. 86 yaşında 2003 yılında hayata veda etmeden hemen önce kulübesini, National Park Service a bağışlamış. Kaydettiği görüntüler de "Alone in The Wilderness" isminde bir belgesele dönüştürülmüş.
    Bugün hala yolunuz Alaska ya düştüğünde müze olarak kullanılan Richard Proenneke nin Twin Lakes deki kulübesini, ziyaret edebilirsiniz.

2 yorum:

  1. İlginç! Alaska gerçi çok soğuk bir iklime sahip bir bölge ama emekliliğin hakkını vermiş doğrusu...

    YanıtlaSil
  2. gerçekten inanılmaz bir hayat bunun diğer resimlerinide görmüştüm kulübenin içinde şömine de var

    YanıtlaSil