24 Mart 2015 Salı

Kapadokyada Nereler Gezilir, Nerede Kalınır?

    Kapadokya hayal gibi bir yer. Günümüzden 60 milyon yıl öncesinde Hasandağı, Erciyes ve Güllüdağ ın püskürttüğü lav küllerinin meydana getirdiği başta yumuşak bir tabakanın, yıllarca rüzgar ve yağmurların aşındırmasıyla doğal olarak meydana gelen ilginç olduğu kadar güzelde bir yer.
    Bir zamanlar Hititlerin gözde mekanlarında biri olan Kapadokya zamanla, Hristiyanlığın da önemli bir merkezi haline gelerek, kayalara oyulmuş, kiliseler ve evler inşa etmişler. Ve Roma İmparatorluğundan kaçan Hristiyanlar için muhteşem bir gizlenme noktası olmuş Kapadokya. 9. yüzyılda yamaçlara kayaların içlerine ya da kesme taştan yapılmış evler ve bunların 19. yüzyılda yapılmış güvercinlikleri bölgenin ne denli özel ve özgün çizgilere sahip olduğunun habercisi.

    Kapadokya da Nereler Gezilir?
Kapadokya yılın her anı ayrı güzel, hele gökyüzündeki artık burası için simge haline gelmiş rengarenk balonları ile bahar ve yaz aylarında da çok otantik görünüyor. Tatil süreniz biraz uzun olursa birbirinden güzel gezilecek noktalara daha fazla zaman ayırabilirsiniz. İlk olarak gezmeye Avanos ta başlayabilirsiniz. Burada tarihi 5 bin yıl öncesine dek uzanan el sanatları merkezini gezebilirsiniz. Kapadokya da taş ve mermer oyma işçiliği ünlüdür. Birbirinden güzel mermer ve farklı doğal taşlardan oyulmuş figürleri hem kendinize, hem de sevdiklerinize hediye olarak alabilirsiniz.        
     Daha sonra her yıl binlerce turist akınına uğrayan Göreme yi ziyaret edebilirsiniz. Meşhur yeraltı şehirlerini gezebilmek için, Derinkuyu ve Acıgöl ü mutlaka ziyaret edin. Uzun yıllar önce inşa edilmiş bu yeraltı şehirleri, günümüzde dahi sahip olduğu konfor ve teknoloji ile görenleri şaşırtıp, meraklandırabiliyor. İç kısımlarındaki inanılmaz bir beceri ile ayarlanmış havalandırma sistemi oldukça ilginç.
    Bir diğer gezilecek nokta ise; Ürgüp; üç güzeller olacaktır. Bu doğal yapıların minyatürlerini de güzel bir hatıra olarak satın alabilirsiniz. Gülşehir Açık Saray Harabeleri görülmezse olmayacak bir diğer gezi yeri. Harabeler Gülşehir e 3 km civarı uzaklıkta yer alıyor. Tüf Kayaların içine bin bir zahmet ve incelikle oyulmuş kiliseler ve mekanlar güzel bir ören yeri. Geçmişi 9. ile 10. yüzyıllara dayanıyor. Buranın bir diğer özelliği ise, sadece bu yörede yer alan mantar şeklindeki peri bacası.
    Hacı Bektaş Veli Türbesini gezip, Hacıbektaş ilçesinde yer alan etnografik eserlere ev sahipliği yapan müzede de birçok uygarlığa ait eserleri inceleyebilirsiniz.
    Görülesi Ihlara Vadisi de lavların oluşturduğu ve akarsuların aşındırdığı güzel bir doğa harikası. 14 kilometre uzunluğundaki vadi, 110 metre civarındaki yüksekliği ile devasa bir kanyon. Ihlara bölgesinde de yer yer karşınıza çıkabilecek birçok tarihi kilise mevcuttur.
    Göreme, Avanos yolu üzerinde yer alan ve Göremeye 2 km civarı bir uzaklıkta kalan Çavuşin; Kapadokya nın en eski yerleşim yerlerinden biridir. Burada bölgenin hemen hemen en büyük kilisesini gezebilirsiniz.
    Eğer sadece çift olarak ya da arkadaşlarınızla Kapadokya ya gelmişseniz bu kadar özellikli ve çok gezilecek yerlerin birçoğunu gezmeye fırsatınız olamayabilir. Turlarla gidildiğinde özellikle birçok tarihi yeri ve bölgeyi gözden kaçırmadan gezme avantajınız olabiliyor. Ama insanın eline haritayı alıp, yeni yerleri kendisinin keşfetmesi kadar güzel ne olabilir. Sabahın ilk ışıklarıyla uyanıp rengarenk balonlardan birinde yerinizi alarak, peri bacalarının arasından süzülmenin muazzam keyfini mutlaka yaşayın. İnanılmaz güzel fotoğraflar ve videolar çekebilirsiniz.

    Kapadokya da Nerede Kalınır?
Kapadokya da konaklama seçenekleri inanılmaz çok ve her bütçeye göre de değişiklikler gösteriyor. Ben size bir konaklama tavsiyesi vereceğim. Kapadokya da yörenin özelliğini yansıtması açısından yer altı otelleri fazla sayıda, ancak ben hiç camı olmayan, mağara tarzı odaları sevmediğim ve muhteşem Kapadokya manzarasını tercih edeceğim için size daha değişik butik otel fikri vereceğim.     Herkes için özellikle Balayı çiftleri için de çok uygun olan şirin mi şirin bir butik otel var: Karlık Evi Butik Otel. Burada geleneksel Anadolu kültürü ile donatılmış bir atmosferin içinde bulacaksınız kendinizi. 22 adet kaya taşı odası bulunuyor ve hepsinin konsepti bambaşka. Herkes için mutlaka bir oda vardır. En güzel özelliği ise kimi odaların tavanı ful cam, kimilerinki yarım cam şeklinde tasarlanmış ve her oda farklı renkte bir dekorasyonu yansıtıyor. Bu odalardan vadileri, köyleri, gün doğumunu, renkli balonlar ve gün batımlarını izlemenin keyfi bambaşka olacaktır.
Karlık Evi Butik Otel misafirlerine organik tarım sunuyor, bahçesinde yüzmek için havuzu da var. Balayı için de özel tasarımlı odaları var. Hemen hemen her odasında jakuzi bulunuyor tercih size kalmış.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder