18 Ağustos 2015 Salı

Marmara' nın Tarihi Büyüsü; Adalar Gezi Rehberi


    Adalar tarihinin büyülü kapısını her dem ziyaretçilerine açmaya devam eden muhteşem bir yer. Tam tamına 9 adadadan ve kıyıya yakın 2 kayalıktan oluşan ancak üzerinde tarihi, geçmişi, huzuru ve doğayı barındıran mutluluk verici mekanlardır.
    İstanbul' un Anadolu Yakası' nı gözler önüne serer ve Avrupa' nın cezbedici tarihini verir bizlere. İstanbulllular ve tüm ziyaretçileri için tüm hengameden kaçış ve nefes almak demektir; Adalar... Çok eski dönemden günümüze taşınan bu miras, yabana atılmayacak kadar değelidir.


Adalar Belediyelerinin Kuruluşu
    Tarihler 1896 kadar eskiye dayansa da ilk belediye kurul ismi Yedinci Daire-i Belediye imiş. Meşrutiyetin ilanından sonraki yıllarda ilk Mutasarrıf olarak Emin Paşa görevlendirilmiş. Adalar 1984 yılından bu yana İstanbul dan ayrılmış ve bağımsız bir belediye halini almış.

BüyükAda' yı Ziyaret
    BüyükAda ziyareti yapmak isteyenler her cumartesi ve pazar günleri, Budo' nun Hamdi Karahasan adlı gemisi ile ziyaretlerini gerçekleştirebilirler.

    İstanbul' un fetih zamanlarından önce Osmanlı topraklarına dahil edilen Büyükada, bu konuda öncülük yapmış sayılıyor. Kültür ve tarihin harmanlanmasıyla bunun izlerini bozulmadan günümüzde de taşıyan bambaşka bir yer.



Büyükada Gezilecek Yerler
    Kültür ve tarih yönünü görmek isteyenler için ziyaret edilmesi gereken noktalar var. Aya Yorgi Kilisesi ve Manastırı ile başlayıp, Rum Yetimhanesini görebilirsiniz. Ayios Dimitrios Kilisesi ile sentez oluşturan II. Abdülhamit' in yaptırdığı Hamidiye Camii de görülebilecek diğer yerler arasında. Bu birbirinden güzel tarihi yapılar ile geçmişe yolculuk yaptıktan sonra Büyükada' da bulunan İstanbul' un ilk çağdaş kent müzesini gezebilirsiniz.
    Adalar müzesi kendi tarihini sizlere yüzlerce objeyle ve tarihin tozlu sayfalarından yirmi bin belge ve bambaşka anılar barından altı bin fotoğrafla anlatıyor.

Şimdi Büyükada' da Gezme Zamanı
    Burada araba yasak olduğu için İstanbul' un egsoz dumanıyla dolu kirli havasından kurtulduğunuzu hissedebiliyorsunuz. Bisikletlerle ya da nostaljik faytonlarla adayı gezebilirsiniz.

En Yeşili Heybeliada
    Eski Yunanda "Halki" bakır manasındamış. Burası 4 tepeli muazzam bir ada. Kamariotissa Kilisesi ile gezinize başlayabilirsiniz. Daha sonra Çam Limanı' nın batı ucunda kalan Tarik-i Dünya Manastırını görebilirsiniz. Buarada tarihi önemi olan I. Elizabeth in elçisi Edward Barton un mezar taşı bulunuyor.



Burgaz Adası nın Önemi
    Burada sık karşılaşacağınız kızılçam ormanları adeta ruhunuzu okşayacak. Burada ayrıca sizi bir kale karşılayacak. Büyük İskender' in generali Demetrios un babası Antigone yaptırmış bu kaleyi, mutlaka gezilmeli. Bir diğer mutlaka görülmesi gereken yer ise; Türk Edebiyat' ına muazzam katkıları bulunmuş olan Sait Faik Abasıyanık' ın müze evi.

Kınalıada İstanbul' a en Yakın Ada
    Bu ada Bizan Dönemi boyunca sürgünlerin gönderildiği yer halindeymiş. 1071 yılındaki Malazgirt Savaşı' nı kaybeden Romen Diyojen de bu adada sürgün edilenler arasında. Görebileceğiniz tarihi dokular arasında, Ermeni Kilisesi Surp Krikor Lusavoriç ile Rum Ortodoks Hıristos Manastırı bulunuyor.


Tavşan Adası 
    İstanbul adalarının en küçüğü Tavşan adası. Diğer ismi ise Sedef Adası, eski yıllarda adada bir hayli tavşan nüfusu olduğu için bu isimde söyleniyor. Burası da Bizans Dönemi' nin sürgün yerlerinden biri. Miladi 857 yılında adaya sürgün edilmiş Patrik Ignatios on yıl boyunca burada kalmış sonrasında ise ilginç bir şekilde tekrar patrik seçilmiş.

Adalarda Plaj ve Deniz Keyfi
    Adaların plajları ücretli ve giriş ücretleri adaya göre değişiklik gösteriyor. Plaj işletmeleri müşteri isteklerine göre çoğu şeye sahip.

Adalarda Yemek Keyfi
    Sevdiklerinizle muhteşem bir pazar günü için geldiğiniz ve doyasıya gezdiğiniz daha sonra yüzüp serinlediğiniz adalarda deniz mahsülü tatları ile birbirinden güzel lezzetler tadarak mola verebilirsiniz. Midye Tava ile beraberinde yaz sıcaklarına Tarihi Roma Dondurması iyi gidecektir.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder