15 Eylül 2015 Salı

Ha Long Koyu, Vietnam / Halong Bay, Vietnam


    Dünyanın en güzel koylarından biri olarak bilinen Ha Long Koyu, Vietnam kıyılarında, Tonkin deltasının kuzeydoğusunda yer alıyor. Masmavi denizin karaya doğru sokulmasıyla meydana gelmiş bu güzel koy, Büyük Haifong Limanı na da oldukça yakındır.


    Tonkin Deltası nın kuzaydoğusunda yer alan Ha Long Koyu, gemiler için her zaman güvenilir bir sığınaktır; fırtınalar ve tayfunlar, koyu çevreleyen kayalıklara çarparak kırıldığı için, en azgın havalarda bile Ha long koyunun suları durgunluğunu kaybetmez.


    Fakat bu koy, asıl güzelliğini, boy boy sarkıtların bulunduğu mağaralar ve tünellerle delik deşik olmuş, koyun bütün yüzeyine serpilmiş garip biçimli adacıklara borçludur. Çin' lilerin inancına göre bu kayalıklar, suların dibinde gizlenen kocaman bir deniz canavarının bel kemiğidir.


    İnsanı şaşkınlıklar içinde bırakan bu manzarada, satıcıların ve balıkçıların kayıkları, Ha Long Koyu' na ayrıcalık kazandıran mahalli bir renk katar. Koyun içlerine doğru girildiğinde, Vietnam' ın en önemli yer altı zenginliklerinden olan maden kömürü yatakları ve işletmeleriyle karşılaşılır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder