28 Temmuz 2016 Perşembe

Astrahan Gezilecek Yerler Şehir Rehberi

Astrahan Gezilecek Yerler Şehir Rehberi

Astrahan kenti, Rusya Federasyonu’nun güneydoğusunda bulunuyor. Volga Irmağı’nın iki yanına kurulmuş kent, Hazar Denizi’ne yakın bir konumda bulunuyor. Astrahan adı ilk kez 13.yüzyıl tarihinde kervan yolları üzerinde önemli bir durak olarak duyuluyor. 15.yüzyılda ise dev bir ticaret kenti olarak beliriyor Astrahan. 
Astrahan oldukça büyük bir endüstri merkezi olduğu kadar aynı zamanda kültürel açıdan da bir çekim merkezi.

Astrahan' da Nereler Gezilir

Bugün görünen modern kentin kuruluş yeri, 16.yüzyıl ortalarında Zayachy Tepesi’ne yapılan kale ile belirleniyor. Kent, 17.yüzyıl ortalarında, Rusya’nın Volga boyundaki bir sınır kalesi oluyor. Limandaki etkinlikler ise 18. Yüzyılda artıyor. Böylece bölge tüm Kafkasların ticari açıdan, İran, Hindistan ve Orta Asya’ya açılan kapısı haline dönüşüyor. Bakü’deki petrol endüstrisinin 19.yüzıldaki gelişimi kentin önemini pekiştiriyor.

Irmak deltasında oluşmuş adalar üzerinde kurulu kent yerleşim bölgeleri, deniz seviyesinin 28 metre altında kalıyor. Taşkın ve su baskınlarını engellemek için bir çok baraj ve set inşa edilmiş. Kent merkezi, ırmağın doğu yönünde yer alıyor. 

Astrahan’ın merkezindeki en ilginç mimari yapı Trediakovskaya Ulitsad- Astrahan Kremlin. Sekiz kuleli ve duvarlarla çevrili bu yapı 1580-1620 yılları arasında, Moskovalı mimarlar Mikhail Veliaminov ve Dei Gubasty tarafından inşa edilmiş. Burada ilk kale 1558 yılında Korkunç Ivan olarak anılan çar zamanında ahşaptan yapılmış. Türk ve Tatar kuşatmalarına dayanamayan bu ahşap kale 1569’da yıkılmış.

Astrahan Kremlin’in en süslü köşesi ise kuşkusuz Uspensky Katedrali. Yapımı 1698-1710 yılları arasında gerçekleştirilen katedralin mimarı Dorofei Myakishev. Denilene göre ünlü mimar bu eserinde, Rusya’nın sahip olduğu ruhani gücü yansıtmayı amaçlamış. Troitsky Katedrali 1700 yılında inşa edilmiş bir başka görülesi mimari eser.

Çar 1.Petro’nun kent için taşıdığı anlam kent merkez bölgesindeki adına dikilmiş anıttan anlaşılabilir. Tarihe Deli Petro olarak geçen çar 1.Petro, 1722 yılında Astrahan’ı ziyaret eder. Çar o sıralarda büyük İran seferine hazırlanmaktadır. Efsaneye göre Çar, Yablochkov Caddesi üzerine bir meşe ağacı diker. Petro ayrıca bir de el izi bırakır. 

Bir Günde Astrahan

Astrahan’a bir gün ayırdınız ise işiniz hiç de kolay değil. Kent merkezinde Astrahan Kremlin ile geziye başlayabilirsiniz. Uspensky ve Troitsky Katedralleri’ni kesinlikle görmelisiniz. Devlet Tarih ve Mimari Müzesi’ni gezdikten sonra, eğer hala vaktiniz kalmışsa Pazar yerlerini dolaşmanızı öneririz.

Şehir Turları ve Ulaşım
Deniz kenarına ya da herhangi bir ırmak kıyısına suyun tadını çıkarmak üzere yönelebilirsiniz. Su sporlarının hemen her türünü yapabileceğiniz olanaklar bulunuyor Astrahan’da. Arazi araçları kiralayarak yapacağınız buraya özgü bir safari, Paramotorla yapılacak bir havadan keşif, heyecan dolu diğer etkinlik seçenekleri olabilir. Kent merkezinde ya da otellerde bu türden turlar düzenleyen yerler bulabilirsiniz.

Yakın Yerler
Doğa ile kucaklaşmak, dinlenmek ve eğlenmek için Astrahan’ ın biraz dışına çıkmanız yeterli. Konaklama olanakları oldukça çok ve çeşitli. İster yeşilin içindeki sulak alanlarda ya da isterseniz biraz daha uzaktaki dağ yamaçlarına kurulmuş tesislerde, değişik doğa deneyimleri yaşayabilirsiniz.

Astrahan Kültür ve Eğlence

Müzeler, Meydanlar, Tarihi Mekânlar, Anıtsal Yapılar
Devlet Tarih ve Mimari Müzesi, Astrahan’da gezmeniz gereken yerlerin başında geliyor. İdil bölgesinde kurulmuş, Hazar Kağanlığı’nın başkenti gezebileceğiniz bir diğer tarihsel nokta. Samolsdelskoe Kazı Alanı yalnız 7-10.yüzyılda hüküm sürmüş bu hanlığı değil sonrasında, 13.yüzyılda bölgeye egemen olmuş Altın Orda Devleti hakkında verileri de gün ışığına çıkartıyor. 

Selitrennoe Arkeoloji Alanı, Altın Orda Devleti’nin başkenti Saray Batu’nun bir zamanlar bulunduğu yerde gezilebilir. Burada bulunan kentin ortaçağ kalıntıları gün ışığına çıkarılarak, tarihsel ve arkeolojik bir gezi alanına dönüştürülmüş.

Yüzyılların farklı kültürler elinde yoğurduğu kent, kendine özgü bir mimari geleneğe kavuşmuş. Oryantal çizgiler ve süslemeler taşıyan yapılar, Barok dönem eserleri ile yan yana görülebilir Astrahan’da. Kimi zaman bu iki farklı mimari tarz aynı yapıda hayat buluyor. İran, Hint öğeleri taşıyan hanlar ve kervansaraylar geçmiş dönemlerin ticari gücünü bugüne taşıyor.  

Parklar, Oyun, Etkinlik ve Doğa Alanları

Astrahan’da bitki ve hayvan çeşitliliği yüzeyde gördükleriniz ile sınırlı değil. Irmaklar, göller ve elbette Hazar Denizi’ nde görkemli bir su altı yaşamı hüküm sürüyor. Ayrıca su bitkileri ve özellikle çiçekli bitkiler görülüp keşfedilmeye değer. 

Astrahan sadece tarihsel kimliği ile değil, Güney Rusya’nın modern bir kenti olarak da öne çıkıyor. Bu anlamda sürekli yol alan, ticaret ve kültürel etkinliklerin yoğun bir şekilde gerçekleştiği önemli bir merkez burası.

Tarihsel niteliği olan binaların neredeyse tümü koruma altında. Çoğu tiyatro, konser, sergi veya müze alanı olarak kullanılıyor. Birbirine oldukça yakın konumları nedeni ile tam bir kültür kampüsü havası katıyor kente. 

Astrahan' da Alışveriş

Verimli sulak alanlar tarım ürünleri bakımından oldukça zengin bir yere dönüştürüyor Astrahan’ı. Bu durumu en iyi gözlemleyebileceğiniz noktalar ise açık havada kurulan pazaryerleri. Bol çeşitli ve çoğu turfanda tarım ürünleri listesine, tap taze balıkları ve diğer deniz mahsullerini de eklemek gerek.

Kentin ekonomisinde balık, ayrıca önemli bir yer tutuyor. Balık üretim alanları ve deniz ürünlerini işleyen fabrikalar, etkin bir endüstri oluşturmuş durumda. Kaynak

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder